Kolagen Naturalny - unikalna formuła
Q 5-26 to żywe, biologicznie aktywne białko
dążące do zespolenia się z włóknami białek ludzkich.To szansa na spełnienie
się jednego z najstarszych marzeń ludzkości - zatrzymania młodości.
Kolagen stanowi 30% całkowitej masy białka ludzkiego
i jest odpowiedzialny za sprężystość, jędrność, właściwe nawilżenie
skóry oraz ciągłą odnowę jej komórek. Bierze udział w funkcjach
życiowych niemal wszystkich układów, narządów i tkanek. Wraz z wiekiem
organizm traci zdolność odbudowy kolagenu. Do zaburzeń w tworzeniu kolagenu
dochodzi również w sytuacji nasilonego jego niszczenia, przy ciągłych
przeciążeniach (aktywność fizyczna, sport wyczynowy) oraz chorobach
autoagresyjnych (zwyrodnienie stawów). Zaburzenia w metabolizmie kolagenu
objawiają się nie tylko dysfunkcjami w obrębie aparatu ruchu (sztywność,
bóle około-stawowe), ale również w tych tkankach i narządach, dla których
kolagen i substancje bliźniacze pełnią funkcje strategiczne. Przy niedoborze
kolagenu pojawiają się starcze zmiany ciała: zmarszczki, przebarwienia,
cellulitis, suchość skóry, matowienie paznokci i włosów, przykurczenie
sylwetki. Najgroźniejsze dla zdrowia i życia są zaburzenia
w układzie odpornościowym, gdzie kolagen sprawuje bardzo ważną funkcję
obronną - ogranicza wnikanie i rozprzestrzenianie się ciał patogennych
- toksyn środowiskowych, drobnoustrojów i komórek nowotworowych. Wszystkim
tym przypadłościom można zapobiegać lub opóźniać ich pojawianie się
uzupełniając kolagen.
Nazwa kolagen określa grupę białek fibrylarnych (włóknistych)
występujących powszechnie w organizmie człowieka i zwierząt.
Oznacza to, że np. u człowieka o wadze 75 kg, 15 kg to białka w tym
7,5 kg to kolagen.
Colla - klej, genno
- rodzić. Klejogenny w tłumaczeniu z greki. To słowo oddaje funkcję
kolagenu będącego białkiem s p a j a j ą c y m elementy komórkowe, umożliwiającym
powstanie z pojedynczych komórek tkanek i narządów. Kolagen przez całe
życie organizmu pozostaje w stałej wymianie. Najtrwalszy jest w kościach,
gdzie wymiana następuje co rok, zaś najmniej trwały w wątrobie, gdzie
trwa to miesiąc.
Kolagen to białko proste, zbudowane wyłącznie z aminokwasów,
należące do białek włóknistych, czyli mówiąc ściśle, fibrylarnych skleroprotein.
Zbudowany jest z długich, spiralnych łańcuchów peptydowych, w których
występuje 19 aminokwasów. Najważniejsze z nich to: prolina,
glicyna, hydroksyprolina i hydroksylizyna, przy czym ostatnie
dwa nie występują praktycznie w białkach innych.
Z kolei aminokwasy zbudowane są z pierwiastków węgla, tlenu i wodoru,
wchodzących w reakcje z atomami azotu. Połączenie się co najmniej stu
aminokwasów prowadzi do powstania łańcucha polipeptydowego. Tak rodzi
się białko. Tak powstaje również kolagen.
W przypadku kolagenu, skład aminokwasowy jego łańcuchów powoduje, że
tworzą one spiralę przybierającą kształt przestrzenny i nazywaną s
u p e r h e l i s ą .
Włókna kolagenu ludzkiego pod mikroskopem.
Włókna kolagenowe wbudowane są w elementy narządowe stanowiąc
skomplikowane struktury błon zewnątrz i śródnarządowych.
Kolagen jest podstawowym budulcem włóknistej
tkanki łącznej organizmów żywych. W budowie kolagenu bierze udział 19
różnych aminokwasów. Najbardziej charakterystycznymi są: HYDROKSYPROLINA,
HYDROKSYLIZYNA. Aminokwasy te nie występują w innych białkach lub występują
sporadycznie w niewielkich tylko ilościach. Występowanie hydroksyproliny
jako specyficznego aminokwasu wykorzystuje się do ilościowego oznaczenia
kolagenu. Badania gerontologiczne wykazują jednoznacznie, że procesy
starzenia się skóry zachodzą w tkance łącznej, której głównym składnikiem
jest kolagen. Fizjologiczny proces starzenia się skóry polega na postępującym
przekształcaniu się kolagenu rozpuszczalnego znajdującego się w młodej
tkance do postaci nierozpuszczalnej na skutek biologicznego procesu
starzenia się tkanki łącznej. Skóra traci swoją elastyczność
i zdolność pęcznienia z powodu zmniejszającej się zdolności wiązania
wody. Ubytek rozpuszczalnego kolagenu jest więc zjawiskiem naturalnym
w procesie starzenia, ale z punktu widzenia kosmetyki-nadzwyczaj niepożądanym.
Istnieje więc uzasadniona konieczność uzupełnienia niedoboru białka
poprzez stosowanie preparatów kosmetycznych zawierających KOLAGEN
ROZPUSZCZALNY, który spełnia rolę naturalnego środka nawilżającego
Białko z grupy skleroprotein (czyli albuminoid, w których wyróżnia się
dwie grupy skleroprotein: typu keratyny i typu kolagenu)
stanowiące główny składnik białkowy tkanki łącznej, w której tworzy
włókna kolagenowe zbudowane z pojedynczych cząsteczek kolagenu (tropokolagen).
Cząsteczka kolagenu złożona jest z trzech łańcuchów polipeptydowych
prawoskrętnych, które owijając się wokół wspólnej osi tworzą superspiralę
lewoskrętną. Cząsteczki kolagenu są syntetyzowane we wnętrzu komórki,
przedostają się do przestrzeni międzykomórkowej i tu następuje formowanie
się włókien. Kolagen jest oporny na działanie enzymów proteolitycznych.
Swoistym enzymem rozkładającym kolagen jest kolagenaza produkowana przez
pewne szczepy bakteryjne. W gorącej wodzie kolagen pęcznieje, a po dłuższym
ogrzewaniu do wrzenia ulega denaturacji i przechodzi w żelatynę, białko
rozpuszczalne w wodzie i podatne na działanie enzymów proteolitycznych.
Kolagen, elastyna, keratyna - to proteiny podporowe
skóry, zapewniające jej odpowiednie napięcie, nawilżenie,
sprężystość, elastyczność i jędrność.
Od mniej więcej 25 roku życia, skóra ludzka zaczyna powoli tracić te
cechy, podobnie jak mięśnie tracą siłę, a kości ubożeją w wapń. Wszystkie
te objawy starzenia się człowieka wynikają z postępującego deficytu
kolagenu rozpuszczalnego, którego biosynteza jest z wiekiem coraz słabsza.
Po trzydziestym roku życia, u każdego praktycznie człowieka
rozpoczyna się zanik gruczołów łojowych i potowych oraz postępujące
wysychanie i wiotczenie skóry. Pojawiają się zmarszczki.
Dzieje się tak wskutek osłabienia włókien elastyny i kolagenu, stanowiących
najważniejsze składowe podścieliska łącznotkankowego. Wolne rodniki,
toksyny i enzym zwany kolagenazą niszczą włókna białkowe, a w organizmie
spada poziom mikroelementów i witamin stymulujących naturalną produkcję
kolagenu przez fibroblasty i chondrocyty. Obrót kolagenu w organizmie
trwa przecież nadal, lecz im bliżej starości, tym procesy degradacji
zaczynają przeważać nad procesami syntezy, szczególnie syntezy kolagenu
rozpuszczalnego, który zapewniał dotąd skórze elastyczność i możliwość
pęcznienia, dzięki zdolności wiązania wody.
Kolagen jest głównym składnikiem włóknistym
skóry, ścięgien, chrząstek, zębów i naczyń. Kolagen
występuje w całym ciele człowieka służąc jako substancja spajająca komórki.
Próby stosowanie w kosmetyce i implantologii kolagenu
początkowo syntetycznego, a później bydlęcego, przynosiły sukces połowiczny
przede wszystkim dlatego, że nie pozyskano dotąd kolagenu biologicznie
aktywnego, o budowie łańcuchów aminokwasowych identycznych jak u człowieka.
Kolagen biologicznie aktywny wynaleziono w Polsce!
Epokowe odkrycie naukowców Uniwersytetu Gdańskiego było wieka sensacją
lat 90-tych, której praktyczne zastosowanie hamowały trudności z utrzymaniem
pełnych wartości pozyskanego ekstraktu w warunkach niechłodniczych.
Unikalną formułę kolagenu naturalnego Q 5-26 opracowali dopiero laboranci Inventia Polish Technologies, tworząc pierwszy na świecie kosmetyk na bazie polskiego kolagenu rybiego, wykazujący obiektywne
działanie naprawcze naskórka i nie tracący zarazem klucza do swojego
sekretu - tzw. potrójnej helisy - w temperaturze pokojowej.
Kolagen z ryb jest w pełni naturalnym białkiem otrzymywanym
z określonych gatunków ryb. Do tej pory w światowej kosmetyce stosowano
kolagen pochodzenia zwierzęcego. Jednakże na skutek epidemii BSE
(choroba wściekłych krów) kolagen zwierzęcy jest systematycznie wycofywany
z handlu. Z powodzeniem udało się go zastąpić ekstraktem uzyskiwanym
z ryb. Po przeprowadzeniu badań okazało się, że ma on lepsze właściwości
kosmetyczne, niż kolagen zwierzęcy. Jest to związane z inną, bardzo
delikatną ekstrakcją kolagenu, który zachowuje swoją strukturę potrójnej
helisy. Występujące łącznie z kolagenem polipeptydy i aminokwasy uzyskiwane
w procesie technologicznym wpływają na rozszerzenie jego zastosowań.
Najbardziej wartościowy kolagen rybi
uzyskuje się ze skóry tołpygi. Badania naukowe wykazały,
że ta ryba z rodziny karpiowatych zawiera wyjątkowo wartościowy kolagen,
a także szereg polipeptydów i aminokwasów, które podnoszą jego efektywność
w kosmetyce. Tołpyga posiada również niezwykłe walory
zdrowotne. Odżywia się wyłącznie glonami. Cechuje ją bardzo szybki,
naturalny przyrost masy. Wytwarzany z niej olej ma dobroczynne działanie
na układ krążenia.
Nr w Rejestrze Kosmetyków Wprowadzonych do Obrotu: RK/83374/2003
Nr Atestu Państwowego Zakładu Higieny: HŻ/7849/01/2003